Amikor jó kedved van

Vannak napok, amikor valami megmagyarázhatatlan oknál fogva jó kedved van. Olyankor a nap is másképp süt be a régi, gittes ablakokon. Megvilágítja zsúfolt magányunkat és elfeledteti, hogy az undorító mókuskereket tapossuk egymás mellett. Látom a szemedben reggel, hogy milyen napunk lesz. Mindkettőnknek. Meghatározod azt a szürreális, undorító világot, amibe belecsöppentem. Nem azért, mert fontos vagy nekem, hanem azért, mert egymás mellé kényszerültünk és kénytelenek vagyunk ebben a kicsavarodott szimbiózisban létezni.

Egyik nap ismét volt néhány nyugalmas óránk, amikor beszélgettünk. Ilyenkor egészen más ember leszel. Értelmes, már-már intelligens. Mély érzésű és gondolkodó lény, akire egyre nehezebb tárgyként tekinteni. Egyre több dolgot osztasz meg velem, és talán ostoba illúzió azt gondolni, hogy ez privilégium, de mégis úgy tűnik. Azt hiszem, több van még bennem a naiv kislányból, mint amit kényelmes bevallani magamnak. Amikor elfogytak a szavak, előkerült egy dallam. Olyan banda, akit még nem hallottam, igazi “old school”. Úgy kúsztak be a fülembe a hangok, mintha forró mézet csöpögtetnél bele. Savként mart bele a szívemet védő, kemény, acélos kéregbe. Nagyon sok kéne még hozzá, hogy át is törd, de sikerült megkapargatnod a felszínt, amit kevesen mondhatnak el. Sajnálom, hogy nem kérdeztem meg, mit hallgatunk, de nem mertem megtörni a pillanatot, ami csak számomra volt varázs; nyugalmat árasztó kis sziget az őrületben. Elengedtek néhány percre a megfeszült idegszálak és jól esett csak hallgatni.

A modern kori Bovaryné szerepe nagyon távol áll tőlem, ezért nem értem, mi történik és ezért gyűlik fel bennem ennyi frusztráció. Felőröl a két világ. Az egyik a meleg fészek, amiben ringat a Férjem erős, mindent áttörő, imádó karja. A másikban egyedül vagyok, saját döntéseim vannak, felelősséggel tartozom a tetteimért és életemben először olyan falba ütközöm, amit nem tudok áttörni. Megőrjít ez a kettősség.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s